NFC technológia használata napjainkban

Felfedeztük már az SMS-t és a QR kódot és azóta is sok mindenre használjuk őket, viszont az NFC technológia napi szintű használata még kevesek számára bevett gyakorlat.

Azoknak, akik ismerik az NFC kifejezést, helyből a mobilfizetés ugrik be, pedig ez a technológia sokkal többre használható, mint például az eszközök közötti tartalommegosztás. Az NFC technológia lehetőséget teremt arra, hogy egy új szintre emeljük a tartalommegosztást.

Szövetségünk tagjai azon fáradoznak, hogy közelebb vigyük hozzád az NFC technológia által biztosított kényelmet és gyorsaságot!

Mi az NFC?

Az NFC (Near Field Communication) egy olyan rövid hatótávú RFID (Radio Frequency IDentification) rendszer, amely például okostelefonok és egyéb mobil eszközök közötti rádió frekvencián alapuló kommunikációt tesz lehetővé egymáshoz való érintéssel vagy közel helyezéssel. Használják például adatcserével járó folyamatok gyorsítására, valamint eszközök közötti azonosítási folyamat (pl. beléptető rendszerek) gyorsítására, elvégzésére.

NFC kapcsolódás lehetséges egyszerűbb, passzív, energiatáplálást nem igénylő eszközzel is, ez az úgynevezett NFC „tag” vagy matrica. Az NFC tag-en tárolt információkat (pl. URL cím, szöveg) aktív eszköz segítségével lehet leolvasni. Az NFC matricák széles körű használatot tesznek lehetővé, hiszen minden egyes matricához hozzárendelhetőek parancssorozatok, ami annyit tesz, hogy például egy Android applikációnak és egy NFC matricának köszönhetően könnyen automatizálhatunk bizonyos folyamatokat.

Arra is van lehetőség, hogy két NFC kompatibilis eszköz között adatátvitel jöjjön létre, ezzel megkönnyítve képek, videók, fájlok cseréjét. Az igazán innovatív üzletemberek sok esetben már nem QR kódot használnak névjegyeiken, hanem egy beépített NFC matricát, ahonnan egy kompatibilis eszköz, egy érintéssel automatikusan menti a legfontosabb elérhetőségeket a névjegykártyáról.

Mi mindenre használhatjuk napi rendszerességgel ezt az egyérintős technológiát (NFC)?

Mobilfizetés

A mobiltárca alkalmazásoknak köszönheten, mobiltelefonunk segítségével is intézhetjük bankkártyás vásárlásainkat, miután előzőleg már virtualizáltuk bankkártyánkat.

Hűségprogramokban való részvétel

Hűségkártyáinkat is virtualizálhatjuk a mobiltárcák segítségével, így nem szükséges magunknál hordani az összes, rengeteg helyet foglaló plasztik kártyánkat. Például, a Telekom ügyfeleként, betehetjük a MobilTárca alkalmazásunkba a SuperShop hűségkártyánkat, a Vodafone ügyfeleként pedig a hűségkártya bővítménynek köszönhetően, az összes hűség-, tagsági- vagy törzsvásárlói kártyánkat tárolhatjuk a mobilunkban.

Kuponok népszerűsítése

Az NFC-nek köszönhetően, könnyedén eljuttathatjuk cégünk kedvezményes kuponjait a már meglévő ügyfeleink okostelefonjára alkalmazásokon és mobil weblapokon keresztül. Ehhez csupán pár NFC címkére van szükségünk, amelyek könnyedén összekapcsolhatóak a kuponokkal, amelyekhez végül az ügyfeleknek csak közel kell tartaniuk az NFC-vel felszerelt okostelefonjaikat és ezzel automatikusan be is töltődnek a kívánt kuponok a képernyőre.

Biztonságos beléptetés

Az NFC-s megoldásoknak köszönhetően, az egyérintős módon működő irodai belépőkártyánk is beköltözhet a mobilunkba, így nem kell egész nap a nyakunkban hordozgatni, elég, ha csak a mobilunk van nálunk.

Adatátvitel

Az NFC képes okostelefonok egymás között is tudnak kommunikálni, így mobilinternet nélkül is biztonságosan küldhetünk adatokat partnerünk telefonjára.

Okosórák kommunikációja

A mai okosórák egy része NFC alapon kommunikál a hozzá tartozó okostelefonnal és szintén NFC alapon működik az okosórákkal való fizetés is.

Kényelmi funkciók

Ha az irodánkba való megérkezéskor vagy távozáskor rárakjuk vagy elhúzzuk okostelefonunkat egy felprogramozott NFC matrica előtt, akkor telefonunk rákapcsolódhat az irodai WiFi (vezeték nélküli) hálózatra, felhangosíthatja vagy lehalkíthatja magát, ki- vagy bekapcsolhatja a rezgő módot, vagy akár becsekkolhat a Foursquare és/vagy a Facebook alkalmazásokba is. Vagy akár úgyis felprogramozhatunk egy, a műszerfalunkon elhelyezett NFC matricát, hogy amikor beülünk az autóba és hozzáérintjük a műszerfalon található NFC matricához okostelefonunkat, akkor bekapcsolódik a GPS, valamint rákapcsolódik az autó kihangosító rendszerére is.

Közösségi közlekedés használata

Az NFC technológiának köszönhetően, nem kell bajlódni a bérletek felmutatásával vagy a jegyek érvényesítésével, mivel a beépített NFC-vel felszerelt kapuk és rendszerek segítik számunkra a gyorsabb városi haladást. Mobiltárca alkalmazásunkkal Londonban például már használhatjuk a közösségi közlekedést.

Interaktív játékok

Az NFC technológia segítségével, könnyedén, szinte bárhol kedveskedhetünk a gyerekeknek egy kis interaktív játékkal. Például egy Szingapúrban indított NFC kampány során, a McDonald’s NFC matricákat helyezett el az éttermi asztalai alján.  Ezek a matricák az okostelefonra letöltött McParty Run app segítségével “életre kelnek” és úgy viselkednek, mint egy autós versenypálya részei. Ezek a matricák a gyerekek számára “láthatatlanok” mivel asztalok alján vannak elhelyezve. Amikor a gyerekek az asztal felett lebegtetik az okostelefont, akkor annak képernyőjén, varázslatos módon, megjelenik a McDonaldLand egy kis vicces go-kart autóval.

Hogy Te is átélhesd a “varázslat”-ot, nézd meg a játékról szóló videót!

Okostévével való kommunikáció

Akár okostévénket is összeköthetjük a mobilunkkal, ehhez csak egy NFC chipre van szükségünk. A kommunikáció WiFi hálózaton keresztül történik, így ha a tévé és a telefon is ugyanarra az otthoni hálózatra van csatlakoztatva, akkor a tévén már semmit sem kell beállítanunk. Miután összepárosítottuk telefonunkat a TV készülékünkkel, érintsük oda az okostelefont az NFC matricához: a mobilon automatikusan elindul a mobilalkalmazás, amelyben kiválaszthatjuk, hogy a tévéről szeretnénk-e tartalmat küldeni a telefonra vagy fordítva. Majd azt is eldönthetjük, hogy a telefonról küldünk adatot vagy megosztjuk a telefon képernyőjét. A tévéről is fogadhatunk adatot a telefonunkra, ez gyakorlatilag az élő adás streamelését jelenti, amely 5-6 másodperces késleltetéssel jelenik meg telefonunk képernyőjén.

Okos nyomtatás

Az NFC technológiának köszönhetően, a Samsung nyomtatók egy részén már megtalálhatóak az NFC-s matricák, amelyek segítségével a felhasználók egyszerűen csatlakozhatnak okostelefonjukkal, táblagépükkel a nyomtatókhoz és egyetlen érintéssel elindíthatják a nyomtatást vagy szkennelést. Az NFC technológia támogatja a Google Cloud Print (felhőalapú nyomtatás) funkciót is.