A mobilfizetési szektor 2016. évben is komoly innovációkkal rukkolt elő

Ideje átgondolni év vége felé közeledve, mik is a legfontosabb trendek és technológiák, amelyek alakítani fogják a mobilfizetési iparágat 2017. évben.

IoT (Internet of Things) azaz a Tárgyak internete és a “láthatatlan kifizetések”

A fogyasztók megismerhették – egy időre Magyarországon is – az Ubernek köszönhetően, hogy milyen egyszerű a mobilfizetés, ha jól van kitalálva, amit a hazai mobiltárcák Telekom Mobiltárca, Telenor Wallet, Vodafone Wallet, Simple, Erste Mobile és a legújabb, leginkább innovatív Gránit Pay is jól bemutat.

A tárgyak internete korában azonban már egyre közelebb kerülünk egy újfajta – már-már láthatatlan – mobilfizetési módhoz, amit az általunk használt eszközök fognak bevonzani életünkbe. Ahogy ma a GPS használata teljesen természetes, úgy teljesen természetes lesz a jeladókra, szenzorokra vagy a számítógépes látásra, biometrikus technológiákra épülő szolgáltatások alkalmazása.

Az AmazonGo bebizonyítja majd 2017-től, hogy a vásárlás egy élményszerű folyamat, ahol nincs sorbanállás, kosárba be- és kipakolás, sőt arra is módot ad, hogy egyedi árakat, kedvezményeket biztosítson a kereskedő számunkra szokásunknak, igényeinknek megfelelően személyre szabottan.

Az AmazonGo fogalom lesz a mobilfizetés történetében, mivel a kor technikai adottságainak csaknem teljes palettáját felsorakoztatja a vásárlói élmény kiterjesztése érdekében. Pontos részleteket nem ismerünk még a szolgáltatás működési módjával kapcsolatban, de a bemutatott videóból láthatjuk, hogy a vásárlás valódi élmény lesz az AmazonGo üzletekben.

2017. év a Mobiltárcák éve lesz, amikor sok hasonló, innovatív és meglepő, a mobilfizetést nem opcióként, hanem szerves részként kezelő bolti vásárlási móddal fogunk majd találkozni.

A vásárlók tudatossága egyre inkább nő, amit a közösségi gazdaság (sharing  economy) alapú szolgáltatások is elősegítenek.

A “tap & go” kultúra egyre inkább beleivódik a köznapjainkba. Hazánkban az egyérintéses bankkártyaterminálok már most is 70%-os arányban vannak jelen. A fogyasztók egyre inkább elvárják, hogy egyérintéssel (PayPass, Visa Wave) lehessen fizetni a mobiltárcákkal, mobilalkalmazásokkal.

A kényelem meghatározó tényező lesz és ennek csak egy részét képezi majd a mobilfizetés. Ehelyett a hangsúly eltolódik a fizetési folyamatok  élményszerűsége felé. Kiemelten fontossá válnak az intelligens (sokszor mesterséges intelligenciára épülő) értéknövelt szolgáltatások, mint a jutalom a hűség rendszerekben, a közeljövőben ezek személyre szóló kuponokban fognak megjelenni. Jó példa erre az Apple, aki társult a Blackhawk Network-el az intelligens eGift, hűség és jutalom programok Appel Pay rendszerbe történő kiterjesztésére, vagy a Google is az ünnepi vásárlásokra időzített Android Pay-ben megjelenő karácsonyi kedvezménykuponjával.

Kínai az igazi játéktér

Kína a világ legnagyobb mobilfizetési piaca, a tranzakciós volumen már 2015-ben meghaladta a 235 Mrd dollárt, ami a szigorú helyi szabályoknak köszönhetően nemzetközi cégek kizárása mellett a két legnagyobb mobilfizetési cégnek az AliPay és a WeChat platformoknak köszönhető.

A kínai mobilfizetési szolgáltatók ezidáig elszigetelten Kínában működtek, azonban az AliPay nemrég bejelentette, hogy szolgáltatást indít Európában és Ausztráliában is helyi partnerek bevonásával. AliPay és WeChat platformok gyors globális terjeszkedése valószínűleg óriási hatással lesz az egész fizetési iparágra. Bár a platformokat jelenleg csak a kínai turisták tudják használni külföldön, de úgy tűnik, hogy a hosszú távú stratégia a globális szolgáltatás elindítása.

Alternatív fizetési csatornák

Egyre több kiskereskedő teszi elérhetővé a mobilfizetés ügyfelei számára, amely egyedi, testre szabott élményt nyújtanak. A QR-kód csak nem akar kikopni, a kereskedők gyakran alkalmazzák főként “házon belüli”, mint például a WallMart, amely könnyen megvalósítható és csökkentheti az elszámolás költségét.

2019-ben ilyen hatást érhet majd egy az MNB által elindított Azonnali Fizetések Rendszerének elindítása, is amely maximum 5 másodpercen belül biztosítja a vásárlók számára, hogy mobiltelefonról indított banki átutalással fizessék ki az áruk ellenértékét a kereskedőknek.

Mobilfizetés felsőfokon az Amazon-tól: Amazon Go

Az Amazon nem kis dologra készül, olyan fizikailag is létező boltokat nyit, ahol nincs pénztárgép és elég a vásárláshoz a terméket levennünk és betennünk a táskánkba, majd kisétálni az üzletből. Mindezt az okostelefonunknak és az Amazon Go szolgáltatásnak köszönhetjük. A szolgáltatás óriási előnye, hogy az árukat megnézhetjük, megszagolhatjuk mielőtt a vásárlás mellett döntünk, fizetnünk viszont már a mobiltelefonunkon kell.

Az Amazon Go szolgáltatás mögött a cég által fejlesztett “Just Walk Out” (“csak sétálj ki) technológia áll, aminek köszönhetően az üzletben lévő szenzorok a számítógépes látásra és a gépek mélytanulására támaszkodva hozzáadják a virtuális bevásárlólistánkhoz a polcról leemelt terméket. Ennek köszönhetően ha készen vagyunk a vásárlással, elég csak kisétálni a boltból, az app pedig automatikusan levonja a számlánkról az árukért fizetendő összeget.

Érdemes megnézni a szolgáltatás bemutató videóját is.

 

Főbb trendek, amelyek 2016-ban formálják világot (3/3)

“Mobil az első” szemlélet egyre gyakoribb Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban

2020-ra az Euromonitor International becslése szerint a fogyasztók az amerikai és a brit piacokon is követik a Kínában tapasztalt jelentséget, miszerint vásárlások az árukat és szolgáltatásokat inkább mobiltelefonon keresztül vásárolják meg, mint a számítógépen.

Az Egyesült Királyságban a vásárlók 17 százaléka vásárol az interneten keresztül mobileszközökkel. A preferált eszközök között a mobiltelefonok egyre inkább teret nyernek a vásárlási folyamatban. Becslések szerint az Egyesült Királyságban a digitális kereskedelem 38 százaléka mobil eszközökre fog terelődik 2020-ig, ami 2015-ben csupán 12 százalék volt.

Az Egyesült Államokban digitális kereskedelemben a a mobileszközökön keresztül bonyolított vásárlások részaránya a 2015. évi 20 százalékról 2020-ra 46 százalékra fog növekedni. 2016. novemberében a Cyber Mondey akciós napon az internetes vásárlások 1/3 mobileszközökről kerül megvásárlásra, melynek forgalma meghaladta az 1 Mrd USD-t.

Megfigyelhető tendencia, hogy a legtöbb termék és szolgáltatás digitális módon is megvásárolhatók beleértve a tradiciónálisan készpénzzel fizetett szolgáltatasokat, mint a taxit, fodrászt és takarítást, ahol elvárás lett az online módon történik az időpontok egyeztetése és a fizetés is. 

mobiltelefonok használatának térnyerését mi sem igazolja jobban mint, hogy a fogyasztók felismerték a mobilitás kényelmét és helyfüggetlen vásárlási mód lehetőségét. 

Főbb trendek, amelyek 2016-ban formálják világot (2/3)

Kína főszerepet játszik a mobil fizetések eddigi történetében

Az ázsiai kontinens Kínával az élén domináns régió a mobil fizetésben.

2016-ban a vizsgált 46 piac tekintetében Kína tette ki az 58%-át a teljes mobil alapú kereskedelemnek.

Az Euromonitor International legfrissebb kutatásai szerint 2015 ben első alkalommal a kínai fogyasztók több fizetési tranzakciót hajtottak végre mobil eszközökön keresztül, mint számítógépeken.

Kínai fogyasztók 2016 ban becslések szerint 559 millió dollárt fognak költeni mobil fizetéssel.

Kínában a mobil alapú vásárlásban történő változások különösen az okostelefonok elterjedéséhez, de még inkább azon felhasználóbarát alkalmazásokhoz köthetők, amelyek tovább erősítik az on-the go típusú kényelmi vásárlásokat.

A mobilok várhatóan megszilárdítják vezető pozíciójukat az előrejelzett időszakban, mivel egyre több kínai fogyasztó – még a vidéki területeken élők is-, mintegy csatornaként tekintenek okortelefonjukra a kereskedelmi tranzakciókat illetően.

Főbb trendek, amelyek 2016-ban formálják világot (1/3)

2016-ban, a mobil-alapú kereskedelés forgalma várhatóan eléri a 972 milliárd dollárt azon a 46 piacon keresztül, amelyet az Euromonitor International digitális kutatásába bevont.

Előrejelzések szerint a mobilfizetések összértéke 2021-re várhatóan 3 billió dollárt is kitesz majd. Habár ez mobil eszközökön keresztül lebonyolítva hatalmas volumennek tűnik, a mobil-alapú fizetés csak mintegy 11%-át fogja jelenteni az összes bankkártya alapú kereskedésben, a mostani 2016-os nagyságrendileg 5%-hoz képest.

Mivel maguk a mobiltelefonok jelenleg a világ legnépszerűbb eszközeit és a mobil-alapú kereskedelem továbbra is ugrásszerűen fejlődik, így a piaci potenciálja a következő 10-20 évben is óriási marad. A tét természetesen magas a mobilfizetésben résztvevő játékosok, a kereskedők és a márkák között, akik mind azért harcolnak, hogy az elsők között kapják meg a mobilon keresztük történő fizetés jogát, és képesek legyenek további kapcsolódó fogyasztói bázisokat elérni.

Euromonitor International digitális kutatásának kivonatolását 6 részben közöljük

A Vodafone Pay rendszerében elérhető a PayPal fizetési mód az Egyesült Királyságban

A Vodafone és a PayPal összefogásának eredményeként az Egyesült Királyságban a vásárlók számára elérhetővé vált az érintéses fizetési mód a Vodafone Wallet mobil-alkamazásban PayPal egyenleg használatával.

A felhasználók üzletekben, éttermekben, boltokban Android operációs rendszerű okostelefonjaik használatával PayPal rendszerben rögzített bankkártyájuk terhére fizethetik mobilvásárlásaikat.

A Vodafone UK előfizetői összekapcsolhatják a PayPal számlájukat a Vodafone Pay mobilfizetési rendszerrel, így a termékek és szolgáltatások egy érintéssel, okostelefonjuk segítségével kifizethetők több, mint 400.000 helyen az Egyesült Királyságban.

A Vodafone ügyfelek a cég új fizetési rendszerét London és környékén, a tömegközlekedésben, valamint a nemzeti vasúti szolgáltatások esetén is használhatják.

Harminc fontig történő vásárlások bármely érintős terminálnál megtörténhetnek. Azon felhasználók akik ennél többet szeretnének költeni, megtehetik a rendszerhez csatlakozott kiskereskedőknél a Vodafone Pay használatával PIN-kód megadása mellett. Amellett, hogy saját PayPal fiókjukat használják, a Vodafone ügyfelei már hozzárendelhetik Visa és Mastercard bankkártyáikat a Vodafone Pay-hez.

A Vodafone Pay akkor is használható, ha a telefon ki van kapcsolva, vagy lemerült a telefon akkumulátora, mivel fizetéskor a SIM-kártya tartja a kapcsolatot a bankkártya terminállal.

A Vodafone-UK ügyfélszolgálati vezetője: Kate Wright, azt mondta egy nyilatkozatában: “Ügyfeleink számára nagyon fontos volt a PayPal fizetési rendszer használata a mobilvásárlások során. Így ezt most a Vodafone Pay-en keresztül elérhetővé tettük számukra“.

Ezen szolgáltatás egyaránt működik bármely Visa vagy Mastercard bankkártyával, nagyszerűbb választási lehetőséget kínálva ezzel az ügyfeleknek, mint bármilyen más mobilvásárlási szolgáltatás.

A pénz digitalizálódik, és ennek az átalakulásnak a középpontjában az okostelefonok állnak: mondta Rob Harper, a PayPal U.K. mobilkereskedelmi igazgatója. “A mobilfizetés egy olyan régóta dédelgetett szívügyünk, amit most megvalósítottunk. Tulajdonképpen idén 10 éve, hogy az első mobilfizetési szolgáltatást elindítottuk az Egyesült Királyságban.

Mivel a mobil technológia folyamatosan fejlődik, így mi is folyton új utatak kell keressünk a mobilfizetés egyszerűsítése és gyorsítása érdekében.”

2016.10.10.

Forrás: mobilpaymenttoday.com

A fogyasztók készen állnak a digitális fizetés új korszakára a MasterCard tanulmánya szerint

Magyarországon a régiós átlaghoz képest összességében kicsit kevesebbet használjuk a digitális szolgáltatásokat, de a közösségi média, az online zenehallgatás és a fotómegosztás terén aktívabbak vagyunk. Kimagasló a digitális szolgáltatásokkal (online vagy mobilon) történő számlafizetés, amelyben a magyar átlag (54%) duplája a régiósnak (27%). 

Az email szolgáltatásokat is gyakran használjuk, a magyarok 70 százaléka naponta többször megnézi a leveleit, ez 15 százalékkal magasabb, mint valamennyi résztvevő régióé. 

De nem csak a leveleinket, de a randioldalakat/ alkalmazásokat is gyakrabban nézzük meg. A magyar lakosság 11%-a próbál digitálisan románcot szőni, minden harmadikuk naponta többször megnézi a használt oldalt vagy alkalmazás.

Arra a kérdésre, hogy milyen okos eszközzel váltanák ki szívesen a bankkártyájukat, a magyar válaszadóknál is az okostelefon (57%) volt a leggyakoribb válasz, de a régiós átlaghoz képest többen vannak Magyarországon, akik személyi igazolványukat (29%) vagy okosórájukat (21%) használnák a plasztik helyett.

Mastercard Impact of Innovation tanulmánya szerint a közép-kelet európai régióban élők 60 %-a már használ fizetési alkalmazásokatvalamint a megkérdezettek túlnyomó többsége (80%) szívesen fizetne bankkártya helyett okostelefonjával vagy tabletjével.

A fogyasztók többsége (több mint 70 %-a) elégedettebb a digitalizációval, és pozitívabban látja az innováció hatását a társadalomra, mint Nyugat-Európában élők.

A Közép-Kelet Európában élőkről általánosságban elmondható, hogy pozitívan állnak a digitalizációhoz mondta George Simon a Mastercard Közép- és Kelet-Európai divíziójának elnöke.

2016.08.27.

Forrás: tozsdeforum.hu

A kutatás arra is rávilágított, hogy a fizetési alkalmazásokon belül a számlafizetésre fókuszáló megoldások (hazánkban például az iCsekka legnépszerűbbek. Azokban az országokban, ahol ilyen szolgáltatások elérhetőek, a megkérdezettek 65 százaléka használ is ilyet. 

Miközben a régióban élő válaszadók lelkesek az innováció iránt, a bankszámlájuk biztonsága a prioritás, különösen, ha fizetésről van szó. A személyes adatok biztonsága a második legfontosabb tényező, de a bolgárok esetében ez magasabb az átlagnál. Az, hogy mivel biztosítják szívesebben a fizetési műveleteket egyes országokban változó. Például Szerbiában, Bulgáriában és Magyarországon, de különösen Romániában a megkérdezettek szívesebben használnának biometrikus hitelesítést.

Gránit Bank is elindította mobiltárcáját

A hazai tulajdonban lévő Gránit Bank elindította HCE-alapú mobiltárca szolgáltatást.

A GRÁNIT Pay alkalmazással a hagyományos bankkártya pillanatok alatt a mobiltelefonra telepíthető, és ezt követően érintőkártya képes elfogadóhelyeken bárhol a világon lehet bankkártya nélkül, a mobiltelefonnal fizetni. A GRÁNIT Bank alkalmazásán kívül ehhez egy NFC képes Androidos mobiltelefonra van pusztán szükség.

A technológiai megoldásnál a GRÁNIT Bank arra törekedett, hogy a szolgáltatás használata a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Csak néhány gombnyomás a mobilkészüléken futó GRÁNIT eBank alkalmazásban, és már indulhat is a fizetés. Nincs szükség speciális SIM kártyára, nem kell külön speciális bankkártyát igényelni, nem kell lefényképezni a bankkártyát vagy adatokat beírni a telefonba, és akár érintős funkcióval nem rendelkező bankkártya is digitalizálható a GRÁNIT Bank megújult mobil applikációjának segítségével.

2016.09.19.

További információ: a Gránit Bank ismertetőjében található

Kínában már többen fizetnek a mobilukkal, mint a bankkártyájukkal

Kínában tényleg elképesztő módon hódítanak a mobiltárcák, ami nem csak a bevételkiesés miatt okoz nagy fejfájást a bankoknak.

 A Jack Ma kínai milliárdos érdekeltségébe tartozó Ant Financial, vagyis az Alibaba Group kapcsolt vállalkozása már egymagában is több tranzakciót bonyolít le a mobiltárca szektorban, mint az állami bankkártya szolgáltató, az Unionpay. Pedig az Alipay-en kívül, például a Tencent (WeChat Pay) is működtet mobiltárca szolgáltatást.

A hagyományos bankkártyát kibocsátó és elfogadó bankok ezt a díjbevételükön is megérzik. Egy kínai elemző cég, a Kapronasia szerint a szektor.

2015-ben 20 milliárd dollárnyi díjbevételt bukott el a mobilfizetési szolgáltatók miatt. A kínaiak tehát őrült tempóban váltanak a plasztikokról a QR-kód olvasós mobiltárca szolgáltatásokra.

Viszont nem csak a kieső díjbevétel okoz gondot. A már korábban említett Alipay és WeChat közvetlenül a bankszámlákhoz kapcsolódva működik, így továbbra is a hagyományos bankbetét a fizetések fedezete. Egyrészt nem kapnak kereskedői jutalékot a tranzakcióért (amit a kártyás vásárlásokért viszont kapnak). Másrészt nem látják a kereskedő nevét, csak annyit, hogy a vevő az Alipay vagy a WeChat, és hogy mennyi a költés összege.

Helyi elemzők szerint ez az igazi baj, mivel elsősorban mégiscsak hitelezésből élnek a bankok és így nem csak a tranzakciókat, hanem az ügyfeleik ismeretét is elveszítik. A tranzakciós adatok hiányában nem ismerhetik meg az ügyfeleik vásárlási szokásait, így nem is tudnak nekik versenyképes termékeket, szolgáltatásokat kínálni.

2016.08.29.

Forrás: portfolio.hu

10 millió tranzakció a Samsung Pay első évében

Hét országban került sor a néhány 100 millió tranzakcióra, derült ki a Samsung Pay mobilfizetési szolgáltatás egy éves évfordulóján.

Dél-Koreában több mint 1.78 millárd dollárnyi tranzakció valósult meg, amelyek egynegyedét online hajtották végre. Ezek a számok egyértelműen bizonyítják a fogyasztói magatartás elmozdulását, amelyet a Samsung Pay előnyei is nagyban támogatnak Dél-Koreában.

Ma már több mint 4 millió tagsági kártyát regisztráltak az USA-ban és Dél-Koreában, amely kényelmesebbé és rugalmasabbá teszi a felhasználók mindennapjait.A Samsung Pay továbbra is folytatja banki és kereskedői hálózatának egész világon való bővítését, jelenleg több mint 440 banki kibocsátó támogatja ezt a szolgáltatást.

“Egy évvel ezelőtti bevezetése óta, a Samsung Pay továbbra is vezet a mobilfizetési szolgáltatások kínálatában, amely egyszerű, biztonságos és gyakorlatilag bárhol elérhető” nyilatkozta a Samsung Electronics.Ez az erős fogyasztói elfogadás egyfajta változást jelez a fizetési szokásokban és egyben biztonyítéka is egy biztonságosabb, intelligensebb és jobb mobilpénztárca iránti töretlen lelkesedésnek.

Dél-Koreában 2015 augusztusában indult el a Samsung Pay, az USA-ban pedig 2015 szeptemberében. A kínai UnionPay-el való együttműködést pedig decemberben jelentették be.Európában 2016 júniusában debütált, amikor megkezdte terjeszkedését egész Spanyolországban, ezután kiterjesztették Szingapúrban és Ausztráliában is. Júliusban Puerto Rico-ban és Brazíliában indították útjára.Idén még várhatóan Kanadában és az Egyesült Királyságban élesítik majd.A szolgáltatás globális terjeszkedésének tervét a 2016 februári Mobile World Congress-en hozták nyilvánosságra.

2016.08.24.

Forrás: nfcworld.com

Már a csomagolásokba is beszivárog az NFC

A vásárlási szokások változásai a csomagolóipart sem hagyják érintetlenül. Mélyreható átalakulások előtt áll ez a szektor, hogy lépést tarthasson az egész világot behálózó infokommunikációs fejlesztésekkel. Ennek megfelelően a jövőben olyan technológiai újításokkal vértezhetik fel a csomagolásokat, amelyek többek között biztonságosabbá teszik a vásárlást, illetve segítségükkel interaktívan kommunikálhatnak a vásárlókkal.

A lehetőségek tárháza szinte már ma is végtelen az okos csomagolások használatában. Egyre elterjedtebbek a lopásgátló chipes megoldások, amelyeknek a következő szintje az RFID (rádiófrekvenciás helymeghatározás) címkék alkalmazása lehet. Ezekkel a címkékkel folyamatosan nyomon követhető egy-egy termék útja, ami nem csupán a tolvajok dolgát nehezíti meg, hanem a készletgazdálkodást is automatizálhatja. Ezzel a technológiával emberi beavatkozás nélkül menedzselhetőek az utánrendelések is, így a vevőknek sosem kellne ideiglenes áruhiánnyal szembesülniük.

Az NFC-technológia az okos csomagolások sarokkövévé válhat az elkövetkező években. Használata számos vonatkozásban elképzelhető, a biztonsági megoldások kiterjesztésétől a termékinformációk multimédiás kommunikációjáig. A nagy italgyártók már most ellátják prémium kategóriás termékeiket egy-egy kódolt NFC chippel, amely tartalmazza a termék minden fontos adatát és legfőképpen hitelesíti azt. Az NFC-s telefonnal rendelkező vásárlók pedig az üveg fölé tartva mobiljukat, pillanatok alatt le is olvashatják ezeket az információkat.

A fenti példák is megerősítik, hogy komoly fejlődés előtt áll a csomagolóipar. Ahhoz, hogy a szektorban működő vállalkozások alkalmazkodjanak a változó igényekhez, technológiai fejlesztésekre van szükségük. Ezek célja, hogy költséghatékony módon, akár kis példányszámban is, a kreatív elképzeléseknek és a szezonalitásnak megfelelve álljanak a megrendelők rendelkezésére.

2016.08.12.

Forrás: m.sg.hu

Szeretnél magadra eszközvezérlő tetoválást?

A Microsoft Research és a MIT tudósai fejlesztették ki a különleges tetoválást, amely segítségével vezérelhetőek különböző eszközök vagy akár információk is cserélhetőek a beépített NFC chipnek köszönhetően.

A DuoSkin nevű tetoválások éppúgy szolgálhatnak majd készülékek vezérlőegységeként, mint információtároló modulként vagy kijelzőként. Nem csupán olcsók, de fejlesztőik szerint esztétikusak is. Alapjukat az alkalmazott aranylemezek jelentik, amelyeket felvisznek a bőrre. A módszerrel érintőpadok vagy akár gombok is készíthetőek, amelyeken keresztül a felhasználók zenelejátszót vagy más programokat, eszközöket vezérelhetnek. A jelek átviteléről egy Arduino egység gondoskodik, amely egy vékony dróton keresztül van összekötve a tetoválással.

A tetoválás formája szabadon választható, így akár egy a bőrön hordott ékszerré is válhat. A kutatók szerint az aranylemezek alkalmazása sokkal bőrbarátabb megoldás, mint a rézé, amit korábban szintén kipróbáltak. Ezekkel a tetoválásokkal NFC chipek is felvihetőek a bőrre, így bizonyos mennyiségű adat tárolására is alkalmasak, amelyek lehívhatóak például az okostelefonokról. Ezenkívül még képernyőfunkció is kialakítható rajtuk.

2016.08.22.

Forrás: m.sg.hu

A mobiltárcák piaca kihasználja az NFC technológiát, hogy 2020-ra globálisan elérje a 635 milliárd dollárt

Egy ipari kutatásokat és elemzéseket végző cég szemügyre vette a mobiltárcák és a különféle mobilfizetési megoldások piacát és az alábbi számokkal hozakodott elő jelentésében:

2014-ben a globális mobiltárca piac elérte a 46,8 milliárd dollárt. 2020-ra a piac várhatóan eléri a 635 milliárd dollárra való növekedést a 2015-ös 113,5 milliárd dollárhoz képest. Ez egy összetett éves növekedési ütem, melynek mértéke 41,1%.

A piac az alábbi technológiai megoldásokra szegmentálható: mobil kereskedelem, mobilfizetési megoldások (mobilvásárlás, számlafizetés, szórakozás, események és szállások kifizetése), NFC, mobilkupon, pénzátutalás, mobilos mikrofizetések, mobilon való vonatjegy értékesítés, metró és busz jegyek értékesítése, repülőjegyek értékesítése, beszállókártyák ellenőrzése, utasok bejelentkezése, poggyász nyomonkövetése.

A jelentés kiterjed az alábbi eszközök szegmentációjára is: NFC chipek, NFC tagek, NFC olvasók, NFC SD kártyák és NFC SIM vagy univerzális integrált áramköri kártyák (UICC).

A jelentés szerint, a mobiltárcák piaca várhatóan kifogja zárni az online fizetéseket, a banki- és hitelkátyás fizetéseket, valamint az online kereskedelmet. Ráadásul idővel, a résztvevő szolgáltatóknak köszönhetően, egyre személyre szabottabbá is válhat.

2016.07.31.

Forrás: rfidworld.ca

Faliújság újragombolva: edukációs kampány az NFC használat ösztönzéséhez

A Magyar Mobiltárca Szövetség edukációs jelleggel, az egyérintéses mobilfizetés népszerűsítése érdekében indította el az „NFC Messages” elnevezésű kampányát. Az ország különböző pontjain – főként szórakozóhelyeken – elhelyezett NFC matricák virtuális üzenőfalként biztosítják az üzenetküldés lehetőségét.

Az egyérintéses technológia a PayPass kártyák használatának köszönhetően már jól ismert, azonban az NFC technológiában rejlő számtalan lehetőség kevésbé elterjedt. Az NFC képes okostelefonnal mobilfizetés, hűség- és kedvezménykupon nyilvántartás, biztonságos beléptetés intézhető, vagy az okos TV és bármilyen okoseszköz közötti kommunikáció is megvalósítható.

A Magyar Mobiltárca Szövetség által indított „NFC Messages” kampány célja, hogy az innovációra fogékony fiatalok megismerjék az NFC technológát, megtegyék az első lépést a használatához: tisztában legyenek az okostelefonjuk NFC „képességével”, be is kapcsolják ezt a funkciót és tudják, hogy az NFC nem meríti az okostelefonjukat.

Az NFC Messages névre keresztelt, Android okostelefonokra a Google Play Áruházból – díjmentesen letölthető mobilalkalmazásnak köszönhetően a felhasználók le tudják olvasni a kampány során kihelyezett matricákra feltöltött üzeneteket és újakat rakhatnak fel az NFC funkció bekapcsolása után, értékelhetik az üzeneteket, majd a Facebookon meg is oszthatják azokat. A felhasználók térképen nyomon követhetik a matricák helyeit, javaslatokat tehetnek a kedvenceikre.

A legelső NFC Messages matricákat az A38 hajón ragasztottuk ki, majd 180 – fiatalok által kedvelt – szórakozóhelynek postán küldtünk matricákat, valamint közel 30 forgalmas közlekedési csomópontban a JCDecaux utasváróira is kikerültek. Az OTT-ONE Nyrt-vel közösen kifejlesztett alkalmazás egy XXI. századi játék, amely rávezeti a fiatalokat az előbb vagy utóbb az egész világon elterjedő mobilfizetés használatára. Kíváncsian várjuk, hogy a felhasználók mire is fogják használni az üzenőfalként vagy modernkori grafitiként működő matricákat. A mobilalkalmazáson és a www.nfcmessages.com weboldalon a helyszínek egy térképen nyomon követhetőek. Nagyon számítunk a résztvevők javaslataira is, de a saját Facebook oldallal rendelkező vállalkozások bármelyike jelentkezhet matricáért, azokat ingyenesen küldjük számukra” -tájékozatott Pataki Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség főtitkára.

Magyar Mobiltárca Szövetség

2016.07.25.

További részletek: nfcmessages.com

Egy bitcoin pénztárca lehetővé tette a Twitter-en keresztüli fizetést

Az iPayYou elindította a “Pay-By-Twitter” funkcióját a saját bitcoin pénztárcájában. Ennek a funkciónak köszönhetően a felhasználók peer-to-peer fizethetnek a Twitteren keresztül – egy kiadott sajtóközlemény szerint.

A vállalat már korábban lehetővé tette felhasználói számára a bitcoin e-mailben való elküldésének lehetőségét. Az Amazon korábbi vezetője, Gene Kavner alapította a céget, válaszul egy egyszerű bitcoin pénztárca szükségességére.

A Pay-By-Twitter-rel a felhasználók bitcoin-t küldhetnek a címzett Twitterén keresztül, annak e-mail vagy bitcoin címének megadásával. A címzett választhat aközött, hogy megtartja a bitcoin-t egy iPayYou pénztárcában, hogy továbbküldi valaki másnak, vagy hogy dollárért cserébe eladja a kapott Bitcoin-t és letétbe helyezi a pénzt saját bankszámláján.

“A Twitter az egyik legszélesebb körben használt közösségi hálózat az egész világon. A 21. század technológiai fejlődési sebességének ellenére, a mai napig nincs másik olyan bitcoin pénztárca, ami kinálná ezt a funkciót”, mondta Kavner. Az új Pay-By-Twitter funkcióval, az iPayYou továbbra is biztosítja fogyasztói számára, hogy minél könnyebb módon használhassák a bitcoin-t a mindennapi fizetéseik során, ahogyan ezt a küldetésükben korábban meg is határozták. ”

“Az IPayYou az egyik legizgalmasabb új vállalat a bitcoin iparágban, amely munkássága a fogyasztók felé irányul”, mondta Roger Ver, az iPayYou beruházója és egyben bitcoin evangélista. “Az új Pay-By-Twitter funkció csak egy példa arra, hogy az iPayYou hogyan készíti elő a bitcoin tömeges elterjedését.”

2016.07.14.

Forrás: mobilepaymentstoday.com

Újabb megerősítést nyert, hogy biztonságos az egyérintős bankkártyák használata

Egyre több az egyérintéses bankkártya a magyarok zsebében, és már a kisebb boltokban is rendre feltűnnek az új terminálok. Ezzel párhuzamosan azonban a félelem is felerősödött, ha kamuképekkel trollkodó facebook-os likevadász oldalak támadják az egyérintéses technológiát. Viszont alaptalanok ezek a félelmek!

Az MNB már 4 éve vezet statisztikát arról, hogy az egyérintéses (NFC) technológia mennyire terjedt el Magyarországon a bankkártyás fizetéseknél. Mostanra már a bankkártyák és a POS-terminálok jó kétharmada alkalmas az egyérintéses fizetésre, így sokkal nagyobb figyelmet kap, amikor valaki bankkártyás csalásokkal kezdi ijesztgetni az embereket.

Nem olyan régen például a nemzetközi sajtóból és a Facebook-ról átvett gagyi képpel ijesztgették a hozzá nem értő magyar bankkártyásokat, és időről-időre előkerülnek azok a rémhírek is, hogy az egyérintéses kártyákról hipp-hopp kiolvassák azokat az adatokat, amikkel már vissza lehet élni.

A cikk mellett látható ijesztegetős képnél az volt a háttértörténet, hogy ezzel a kártyaterminállal csapolják a bankkártyákat a buszokon. Ez már csak azért sem lehetséges, mert ehhez a bank rendszerébe kapcsolt, ellenőrzött kereskedői elfogadóhelynek kellene lennie a csalónak és így nagyon hamar lebukna az illető.

Nagyon hasonló a helyzet a bankkártya adatokat kiolvasó mobilapplikációkkal is. A Portfólió szerkesztősége tavaly tesztelt egy ilyen appot több kártyával, több helyzetben. Egy ilyen Play Store-ból letölthető appal meglepően gyorsan és sok adatot lehet lekérni az egyérintéses (azaz NFC-s) bankkártyákról. Az alkalmazás egy rövid érintés után megjelenítette:

 • az adott kártya számát,
 • lejárati dátumát,
 • a kártya chipjén tárolt naplózott adatokat,
 • hogy hányszor lehet még próbálkozni a PIN-kóddal,
 • és a korábbi tranzakciókat

Viszont az egyérintéssel megszerezhető adatokból egyáltalán nem könnyű klónkártyát készíteni, és még ha sikerül is, egészen egyszerűen nem éri meg gazdaságilag.A profiknak sokkal jobban megéri inkább a phishing támadásokkal, az ATM-es minikamerás visszaélésekkel dolgozniuk, vagy például betörniük a kereskedők elfogadó rendszerébe. Többek között ezért sem hallunk arról, hogy tömegesen klónoznák az egyérintéses kártyákat.

Egy ilyen klónkártyával, a kártyára beállított limit alatt lehet csak egyérintéses fizetéseket végrehajtani, efelett csak a PIN-kód megadásával lehetne fizetni. Magyarországon, ez az egyébként nem megváltoztatható alapbeállítás 5000 forintnál van. A hamis bankkártyás fizetésekről elég hamar tudomást szerezhetnek az ügyfelek, ráadásul az így ellopott pénzt, a bank borítékolhatóan megtéríti.

Online fizetésekre a fenti adatok csak néhány olyan kereskedőnél alkalmasak, amelyek csak egyszeri e-mailes regisztrációval és CVC-kód nélkül is engedélyeznek tranzakciókat.

Összességében teljesen alaptalan tartani az egyérintéses technológia sérülékenységétől és az is biztos, hogy ezt a csalási számok is igazolják.Tavaly a csalások aránya nem érte el a 0,02 százalékot sem. Ezzel az aránnyal pedig az uniós országok között is élen járunk, 2014-ben például mi voltunk a legjobbak e mutató tekintetében.

2016.07.14.

További részletek: portfolio.hu

Mobilfizetés: tényleg láthatatlan?

Az ügyfelek zökkenőmentes fizetési élményre vágynak és nem érdekli őket, hogy pontosan milyen tranzakció áll mögötte, csak használni szeretnék ezeket a kényelmes fizetési megoldásokat! Mindeközben a kisvállalkozók tulajdonosai nem akarnak foglalkozni a fizetési folyamatokkal, sokkal inkább érdekli őket vállalkozásuk által nyújtott javak és szolgáltatások minősége. A jó hír, hogy egyre több fogyasztó bízik a mobilfizetési tranzakciókban, így ez a “láthatatlan mobil pénztár” egyre egyszerűbbé és súrlódásmentessebbé teszi a fizetést mindkét fél számára.

Hogyan változik a mobilfizetés?

A fizetési megoldásokat nyújtó szolgáltatókat és a közvetítő nélküli tranzakciókat, a mobilfizetésre alkalmas eszközök számának növekedése is folyamatosan segíti. A sikeres együttműködéseknek, valamint a mobil platformok “minden egyben” megközelítésének köszönhetően, a fogyasztók már közvetlenül a vállalkozásoknak tudnak fizetni.

A Gartner előrejelzése szerint, 2016-ra világszerte várhatóan 6,4 milliárd erre alkalmas eszköz lesz forgalomban, 2020-ra pedig 20,8 milliárd. Az eszközök száma jócskán meghaladja a Föld lakosságának a számát, mivel ez a szám vonatkozik minden olyan eszközre, amely csatlakozása révén, lehetővé válik az egyszerű és kényelmes fizetési élmény megtapasztalása. Ezen eszközök használatának köszönhetően, valóban láthatatlanná válik a fogyasztók és a kisvállalkozások közötti fizetési folyamatok egy része. Így többé a vállalkozásoknak sem kell azon aggódniuk, hogy mikor jutnak hozzá a fogyasztói befizetésekhez, a fogyasztók pedig a mobiltárcák használatával valóban végig tudják vinni a fizetést, ezáltal mindkét fél számára azonnalivá és kényelmessé válik a folyamat. Hozzá kell tenni, hogy ahogy egyre több cég teszi lehetővé ezeket a fizetési megoldásokat, úgy mindkét oldal egy sor új kihívással találja szemben magát.

 Ki változtatja meg a mobilfizetést?

A technológia elterjedése és az erre alkalmas eszközök csatlakoztatása lehetőséget teremt a vállalatok számára, hogy a korábbiakkal ellentétben bővítsék fizetési megoldásaikat. Ez természetesen megzavarja a hagyományos fizetési megoldásokat nyújtó versenytársakat, amelynek eredményeképpen ők is rákényszerülnek fizetési palettájuk bővítésére.

Például, a Fitbit a közelmúltban szert tett egy újabb hordozható fizetési platformra, azáltal hogy a fizetés élményét beintegrálta a hordható fitness kiegészítőjébe. A Fitbit a következő évben még biztosan nem fogja lehetővé tenni a saját termékeivel való fizetést, de azt azért nem nehéz elképzelni, ahogy majd csatlakozik ahhoz a fogyasztói táborhoz, amely már elavultnak tarja a fizikai pénztárcát. A zökkenőmentes fizetési élmény hordható kiegészítőkbe való integrálása minden bizonnyal megváltoztatná a fogyasztók és a vállalkozások kapcsolatát, rövid- és hosszútávon egyaránt.

Miért nincs nagyobb adaptációja a mobilfizetésnek?

Bár vonzóak az új megoldások, de még mindig nem oldják meg a valódi problémát. A bankkártya elővétele és lehúzása elavultnak tűnhet, de még mindig elég egyszerű és elegáns megoldás. Sok esetben egy NFC-s óra, gyűrű vagy karkötő használata nem éppen az. Például a bankkártya nem merül le a nap végére. Bár az EMV chipkártyák elfogadása megnöveli a tranzakció idejét, mégis egy kis életet lehelhet az egyérintéses lehetőségekbe.

Mindemellett, itt van még a mobilfizetés is. Jelen pillanatban a vállalkozások csak arra koncentrálnak, hogy hogyan áramoljon be minél több pénz vállalkozásukba és figyelmen kívül hagyják a kiáramlást. A cégtulajdonosk viszont hamar rájöttek, hogy habár hasznosak voltak az eddigi fizetési megoldások, egy-egy okos döntéssel mégis bárhol-bármikor jó üzletet csinálhatnak maguknak.

Rendelkezésre állnak különféle mobilfizetési platformok, de még van hova fejlődniük, hogy egyre jobbá vállhassanak:

 • Zökkenőmentes felhasználói élmény: nagyon fontos az egyre több és egységes felhasználói élmény biztosítása. Túl gyakran találják magukat szemben a fogyasztók azzal a problémával, hogy a vállalkozás nem tudja elfogadni az általuk választott fizetési platformot.
 • Az ügyfelek használatra való ösztönzése: például, mint egy törzsvásárlói program esetében, a használatért cserébe különféle előnyökhöz jut a fogyasztó, ezáltal máris motiváltabbá válik a használatra
 • Egyszerűbb átállás a kereskedőnek: sok vállalkozás számára a POS rendszerre való átállás költséges és a bevezetése is túl sok kihívást tartogat. Egy könnyű és egyenes üzleti ajánlat hatására, viszont könnyebben beintegrálhatnák ezeket az új fizetési megoldásokat.

Miért jó mindez?

A vállalkozások elfogadnák az új fizetési megoldásokat, ha az ügyfelek kérnék őket az adaptációra, mindemellett viszont az új megoldásoknak arra kellene törekedniük, hogy igazodjanak a fogyasztók szokásaihoz vagy hogy megoldják bizonyos problémáikat. Talán ijesztőnek tűnhetnek az új technológiai megoldások, de egyre több információt nyújtanak, ami segít a vállakozásoknak jobb döntéseket hozni, azáltal, hogy megismerhetik fogyasztóik magatartását, így hatékonyabban tudják kezelni a leltárt, ezáltal pedig fedezni tudják például a növekedési lehetőségeiket. Eközben a fogyasztók képesek lesznek nyomon követni saját pénzügyi életüket és kedvenc vásárlásaikat is.

2016.06.23.

Forrás: mobilepaymentstoday.com

Okosgyűrűkkel fizethetnek a sportolók a 2016-os riói olimpiai játékokon

Az idei riói olimpián, a sportolók egy része NFC-s gyűrűvel vásárolhat egyetlen érintéssel, a Visa jóvoltából. Összesen 45, a világ minden tájáról érkező olimpiai sportoló számíthat ilyen gyűrűre.

A gyűrű használatának nagy előnye, hogy – más viselhető, fizetésre alkalmas készülékekkel ellentétben – nincs szüksége akkumulátorra, valamint feltöltésre. Ez a speciális kiegészítő ráadásul 50 méteres mélységig vízálló is. „A sportolók és szurkolóik az Olimpia megkezdéséig és a játékok ideje alatt végig használhatják számlájukat, ráadásul egészen újszerű módon” – emelte ki a cég. A Visa Checkout-nak köszönhetően a felhasználók megtervezhetik és lefoglalhatják utazásaikat, vagy a mobiltelefonjukon keresztül intézhetik vásárlásaikat. Mindkét opció a 2016-os riói olimpiai játékok folyamán lesz először elérhető a nagyközönség számára. A tervek szerint a Visa a legnagyobb forgalmat lebonyolító olimpiai helyszínek környékén megközelítőleg 4000 NFC-kompatibilis POS-terminált helyez majd üzembe. A berendezések egyaránt elfogadják a mobiltelefonokról és az okosgyűrűkről indított fizetéseket is.

2016.06.03.

Forrás: nfcworld.com

Jön az azonnali átutalás és a magyar kártyás rendszer

Elindult az azonnali átutalási rendszer megvalósításának projektje, a rendszer a menetrend szerint 2019 második felében indulhat el élesben – jelentette be az MNB. A kártyás fizetések száma és értéke gyorsuló mértékben nőtt az elmúlt néhány évben, így az európai átlaghoz képest mért lemaradásunkat is egyre gyorsabban dolgozzuk le. Ugyanakkor a számlák elektronikus befizetésénél még mindig fényévekre járunk Európától – derül ki egy tanulmányából.

“A világban már ma is vannak olyan országok, ahol azonnali átutalás/fizetés működik, Magyarországon 5 év múlva ez már biztosan alapelvárás lesz, ezért elkészítettünk egy koncepciót, aminek elkezdődött a konzultációja”- fejtette ki Bartha Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrák igazgatója.

Manapság a tranzakciók 70-80 százaléka készpénz, a többi elektronikus. A fizikai térben a bankkártya az egyetlen alternatívája a készpénznek, de a kereskedők oldaláról nézve ennek vannak költségei, hátrányai, ezen is változtathat, javíthat az azonnali átutalási rendszer.

Az MNB elvárásai az új rendszerrel kapcsolatban:

 • minden nap 0-24 órában folyamatosan működjön
 • pár másodperc alatt jóváírják a fizetést, amit azonnal megkap a másik fél,
 • a fizetésről azonnal küldjön értesítést a rendszer, hogy a fogadó fél megkapta a pénzt
 • versenysemlegesen bármelyik piaci szereplő hozzáférhessen,
 • másodlagos azonosítókat is használjon a rendszer pl. mobilszám, e-mail cím, vagy bármi, amit könyebb megjegyezni, mint egy számlaszámot
 • a rendszer nyílt szabványokon alapuljon, hogy a későbbiekben lehessen rá új szolgáltatásokat építeni.

2019. második felében készülhet el és indulhat élesben is az azonnali átutalási rendszer.

Mindezzel párhuzamosan az MNB fokozatosan leépíti az éjszakai elszámolási rendszert, amely a most működő napközbeni elszámolási rendszerbe kerül át.

Jöhet a magyar kártyás rendszer

Az MNB elvárása, hogy az átutalásokhoz hasonlóan, a belföldi bankkártyás fizetési műveletek elszámolása és kiegyenlítése is napközben valósuljon meg. Hiszen a legnépszerűbb és leggyorsabb lakossági elektronikus fizetési mód, a fizetési kártyás vásárlások esetében, a kereskedők számláin csak 1-2 nappal a vásárlás után írják jóvá a pénzt.

A belföldi fizetési kártyás tranzakciók elszámolásának a nemzetközi kártyatársaságoktól való átvételére az európai bankközi-jutalék szabályozás ad lehetőséget, ennek keretében el kell választani a kártyás tranzakciók elszámolását a kártyatársasági funkciókhoz kapcsolódó feladatoktól, így lehetővé válik a piaci verseny a feldolgozási tevékenység esetében is – olvasható az MNB tanulmányában.

Szépen dolgozzuk le a lemaradásunkat

Elsősorban a kártyás vásárlási forgalom bővülésének köszönhetően, sokat faragtunk az unió többi országához képesti lemaradásunkon az elektronikus fizetések területén:

Ez utóbbi elsősorban a csoportos beszedés fizetési mód alacsony használatával, valamint a magyar unikumnak tekinthető, a lakosság körében nagyon népszerű (sárga vagy fehér) csekkes számlabefizetéssel magyarázható. A Magyar Posta közelmúltbeli fejlesztései, elsősorban a csekkek kártyás fizetésének ingyenessé tétele javulást hozhat ebben – jegyezte meg az MNB.

A pénzforgalom fő trendjei kicsit mélyebben

2015-ben folytatódott az elektronikus fizetések, ezen belül is elsősorban a kártyás tranzakciók bővülése, miközben a kártyás készpénzfelvételek száma kis mértékben csökkent. A kártyás fizetések száma éves alapon a tavalyi második félében 20 százalékkal nőtt, az átutalások száma 2 százalékkal, a csoportos beszedéseké 2,5 százalékkal, a készpénzfelvételek száma pedig közel 1 százalékkal.

A plasztikokkal lebonyolított vásárlási tranzakciók értéke szintén 20 százalék felett bővült, egy átlagos kártyás vásárlás 7500 forint volt. A vásárlásokon belül az online tranzakciók értéke 34 százalékkal emelkedett, ami közel kétszerese a fizikai elfogadóhelyeken zajlott fizetések bővülésének. Mindeközben a plasztikokkal 7 százalékkal több készpénzt vettünk fel tavaly, mint egy évvel korábban.

Jön az azonnali átutalás és a magyar kártyás rendszer

Az érintőkártyák száma közel 30 százalékkal, az érintéses fizetést lehetővé tevő POS-terminálok száma pedig közel 38 százalékkal nőtt. Ennek köszönhetően már az összes kártya 53,6 százaléka, míg az összes POS-terminál 62,5 százaléka volt alkalmas 2015 végén az új technológiát alkalmazó fizetésekre.

Jön az azonnali átutalás és a magyar kártyás rendszer

2016. június 01.

Forrás: portfolio.hu

Divat és pénzügyek találkozása a MasterCard segítségével

Azok a tárgyak és technológiák, amelyeket egykoron csak fantáziaként tartottak számon, és esetleg sci-fi regényekben olvashattunk róluk, mára már valósággá válhattak – sokukat az üzleti életben kis és nagyobb cégek, vállalatok egyaránt alkalmazzák.

Az olyan hipermodern kütyük és eszközök, mint például az okosóra egyre nagyobb népszerűséget szereznek, ahogyan tervezőik és készítőik egyre több funkcióval látják el őket. Nemrégiben a Samsung piacra dobott egy úgynevezett okoshűtőt, amely az előlapján található érintőképernyő segítségével lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy akár néhány érintéssel elintézhessék bevásárlásukat. Néhány napja az Amazon kiadta az Echo nevű okoshangfaluk újabb, kisebb változatát. Az Echo-t az Alexa nevű virtuális asszisztens irányítja.

A MasterCard tehát az IoT-újdonságok szövevényében találta magát, különösen az okosóra és –hűtő tekintetében. Ám a kártyahálózat, amely egyre inkább úgy működik, mint egy technológiai cég, igyekszik a divat világába is elhozni a hatékonyabb fizetés lehetőségét.

A tavalyi évben a MasterCard bejelentette, hogy egy IoT-bemutató keretében együttműködik és közösen dolgozik Adam Selman divattervezővel az éves las vegasi Money20/20 konferencián. Néhány hete a cég tovább merészkedett a divatszférában, amikor is New Yorkban házigazdája volt egy divattal és tervezéssel foglalkozó eseménynek – „hackmaratonnak”, vagyis programozási és tervezési maratonnak – a The New School Parsons School of Design nevű oktatási intézményben. A rendezvény célja elmondásuk szerint az volt, hogy egy előremutató, tervezés alapú megközelítést népszerűsítsenek a fizetéstechnológiában.

„Ahogy a világban egyre sűrűbbek az összeköttetések, annak a módja is átalakulóban van, ahogyan a fogyasztók kapcsolatot teremtenek és pénzügyeiket intézik” – fogalmazott a rendezvényt megelőző közleményében Sherri Haymond, a MasterCard digitális fizetéssel foglalkozó részlegének alelnöke. „A vásárlás mikéntje és a fizetés módja hamarosan teljes mértékben beleolvadnak mindennapi életvitelünkbe a dizájn, a felhasználhatóság és a technológia újfajta összeolvadásának köszönhetően. A Divat- és Tervezői Hack a Parsonsban egy újabb lehetőség arra, hogy a tervezésalapú gondolkodást bevezethessük a fizetési innovációk terébe, valamint hogy az iskola tervezőtanoncai kamatoztathassák kreativitásukat és találékonyságukat.”


[1] Megjegyzés: az angol nyelvű Internet of Things kifejezésnek a magyar nyelvhasználatban még nincs egyhangúlag elfogadott megfelelője, leggyakrabban a „Dolgok Internete” vagy az azonosan rövidíthető „Internet ott Tárgyak” összetételeket használják.

2016.03.09.

Forrás: mobilepaymentstoday.com

“Hölgyem, ide a bankkártyát kell tenni, nem a telefont!” – avagy életem a mobiltárcával

A mobiltárcával  az élet nemcsak baromi kényelmes, de még a mai napig rendkívül vicces is. Az egész lényege, hogy NFC kapcsolatra képes telefonja, valamint bankja együttműködésének köszönhetően ma már a mobilját is ugyanúgy tudja használni, mint az érintős paypass kártyáját. Sőt, akár a hűségkártyáit vagy koncertjegyeit is a telefonján tárolhatja. Kipróbáltam, jó-e ez nekem.

Mikor az OTP behozta a Paypass fizetést, az elsők között igényeltem arra alkalmas bankkártyát, és nagyjából akkor találkoztam ugyanezekkel az értetlen a tekintetekkel. Pedig akkor legalább még egy bankkártyát tartottam a kezemben, épp csak annyi volt a fura dilim, hogy nem akartam, hogy lehúzzák, hanem én akartam hozzáérinteni a terminálhoz. Most gyakorlatilag ugyanez történik, csak még hülyébbnek néznek, miután bankkártya helyett egy telefont próbálok a terminálokhoz nyomkodni.

Mi az a mobiltárca?

A mobiltárca szolgáltatás lényege, hogy NFC-képes, androidos mobilkészülékét tudja általa ugyanúgy használni, mint egy paypassos bankkártyát. Egy helyen tárolhatja a hűségkártyáit, amikre a hűségpontok a fizetés közben automatikusan felkerülnek, és ha kedvezményre jogosító kuponja van, az után sem kell a pénztárcájában kotorászni. Tulajdonképpen idővel bármit hozzá lehet rendelni, akár a munkahelyi belépőkártyáját vagy a tömegközlekedési bérletét is, sőt azon sem kell aggódnia, ha otthon hagyta például a koncertjegyét. Telefonra ragasztható megoldás már régebb óta létezik, a SIM kártyába épített verzió azonban tavaly kezdett el igazán elterjedni.

A beszerzés

A legnagyobb kihívás, mint annyi mindennél az életben, a beüzemelés. Eleve több dolognak az együttes megfelelése esetén lehet csak használni, amik közül a legégetőbb kérdés, hogy milyen a telefonja. Nem működik minden NFC képes készülékkel, így például a Nexusokkal nem kompatibilis a rendszer, és mindenképp androidos operációs rendszernek kell a készüléken lenni, azaz a Windows és Blackberry készülékek is kiestek. Ha megvan hozzá a készülék, kell egy megfelelő szolgáltató, ugyanis egyelőre csak a Telekomnál és a Vodafone-nál érhető el a szolgáltatás, jó hír azonban, hogy ingyen cserélik a SIM kártyáját olyanra, amivel igénybe tudja venni a mobilos fizetést. A legutolsó buktató pedig a bankfiókja, ugyanis egyelőre csak az OTP ügyfelei tudják igénybe venni a szolgáltatást. Miután letöltötte a megfelelő alkalmazást (Telekomosok a Mobiltárcát, Vodafone előfizetők pedig a MyWallet applikációt), egy online felületen lehet megrendelni a OTP MasterCard Mobil PayPass kártyát, de ezt az OTPdirekt felületén is megteheti, vagy bármelyik bankfiókban.

Biztonságos ez?

Az alapkérdés az ilyen esetekben persze az, hogy mennyire biztonságos az, hogy mindent a telefonban tárol. Alapvetően eléggé, de ahogyan annak is megvan az esélye, hogy a pénztárcáját elhagyja, vagy ellopják az összes iratával, úgy nyilván a telefonjával is pórul járhat, mint ahogyan bármivel. Az NFC (Near Field Communication) olyan kétoldalú kommunikációt tesz lehetővé, amely az adatbiztonság folyamatos fejlesztésével együtt lehetőséget biztosít az adatátvitelre mindössze egyetlen érintéssel. Joggal merül fel mindenkiben, hogy az edzőtermi bérletük vagy a könytári olvasójegyük adatvesztését is kisebb idegösszeomlással dolgoznák fel, nyilván a bankkártyája adatainak elvesztése mindenkit rosszabbul érintene. Nos, a rendszer a Mastercard által is elismert legmagasabb biztonsági előírásoknak felel meg, és ha még ez sem győzte volna meg, még mindig beállíthat egy PIN kódot és napi limitet is (bár a magasabb összegű – 5000 forint feletti – vásárlásoknál így is kell a PIN kód, hogy fizetni tudjon). Ha a bankkártyáját veszti el, azon minden adat azonnal leolvasható (például internetes vásárlásokhoz), míg a mobiltárcának köszönhetően a bankkártyáját akár otthon is hagyhatja, elég csak a telefonját vinnie, amiből ezek az adatok illetéktelenek számára nem nyerhetőek ki. Sőt, ha úgy állítja be, fizetni sem tudnak vele, amíg fel nem oldják a képernyőzárat, de persze azt is be tudja állítani, hogy akkor is tudjon fizetni a telefonnal, ha az lemerült. Aki pedig abban nem bízik, hogy majd valaki a boltban egy adóvevővel lesben állva lopja le a kártya adatait, annak azt is eláruljuk, hogy ugyanakkora eséllyel akár a pénztáros is klónozhatna egy kártyát egy gyors mozdulattal a pult alatt, amíg egy álnok “Kér szatyrot?” kérdéssel eltereli a figyelmét.

Nos, a rendszer a Mastercard által is elismert legmagasabb biztonsági előírásoknak felel meg, és ha még ez sem győzte volna meg, még mindig beállíthat egy PIN kódot és napi limitet is (bár a magasabb összegű – 5000 forint feletti – vásárlásoknál így is kell a PIN kód, hogy fizetni tudjon). Ha a bankkártyáját veszti el, azon minden adat azonnal leolvasható (például internetes vásárlásokhoz), míg a mobiltárcának köszönhetően a bankkártyáját akár otthon is hagyhatja, elég csak a telefonját vinnie, amiből ezek az adatok illetéktelenek számára nem nyerhetőek ki. Sőt, ha úgy állítja be, fizetni sem tudnak vele, amíg fel nem oldják a képernyőzárat, de persze azt is be tudja állítani, hogy akkor is tudjon fizetni a telefonnal, ha az lemerült. Aki pedig abban nem bízik, hogy majd valaki a boltban egy adóvevővel lesben állva lopja le a kártya adatait, annak azt is eláruljuk, hogy ugyanakkora eséllyel akár a pénztáros is klónozhatna egy kártyát egy gyors mozdulattal a pult alatt, amíg egy álnok “Kér szatyrot?” kérdéssel eltereli a figyelmét.

Gyors és egyszerű

Hasonló megkönnyebbülést akkor éreztem, amikor először vezették be a fesztiválokon az érintőkártyás fizetést. A kulcsszó itt is a gyorsaságon van, hiszen hiába fizettem eddig paypass kártyával mondjuk a Sparban, ha aztán külön elő kellett szednem a Supershop kártyámat is, hogy a hűségpontok rákerüljenek, miközben érzem a tarkómon a mögöttem állók jeges pillantásait, amiért még ez is plusz időbe kerül. Most meg csak kétszer odaérintem a telefont, az kicsit rezeg, ha megtörtént a tranzakció, és már el is elintéztem mindkettőt – csak zsebre vágom a mobilt, és nem bénázok a két kártyával és a megvásárolt cuccok elpakolása közben kiboruló apróval. A boltba így már elég csak telefonnal és kulccsal átugrani, ahogy a fesztiválon is legalább egy pénztárcányi helyet meg lehet spórolni a táskában. A kezelése és felügyelete egyáltalán semmilyen hatalmas tanulást nem igényel, aki tud bankkártyával fizetni, ezzel is tud majd.

Ingyenes fizetés?

A fizetés a bankkártyákhoz hasonlóan így is díjmentes. Amivel számolni kell, az a kártyadíj, ami ugyanúgy megjelenik évente, mintha egy plasztik kártyája lenne. Az első évben még mindez ingyenes, utána 3982 forint, ezen felül a 988 forintos kibocsátási díjjal kell számolni. Készpénzt nem tud ezzel a módszerrel felvenni, szóval annak biztosan nem lesz díja.

Igen, tudom, hogy ez egy telefon, mégis ezzel fizetnék

Ahogyan az lenni szokott, az új technológia számos új kalandot is rejtett magában. Nem a szolgáltatásra értve: azzal, mióta megvan, nem volt semmi probléma, a kétkedő tekintetekkel annál több. Persze elsőre én is furcsán néznék, ha valaki mondjuk a cipője talpát nyomogatná a bankkártya helyére, de ha annyira magabiztosan csinálná, ahogyan én tettem a telefonommal, akkor azért mégiscsak elgondolkoznék, hogy talán mégsem őrült meg teljesen. Az egyik drogériában például pont olyan fiatal pénztároshölgyet sikerült kifogni, aki teljesen hülyének nézett: “Ez egy kártyaleolvasó, ide a kártyáját kell tenni. Ami a kezében van, az meg egy telefon” – magyarázta, kis híján szótagolva, majd hiába bizonygattam, hogy tisztában vagyok ezzel, de azért tegyünk már egy próbát, tovább ismételgette, hogy ááá, telefonnal az nem fog menni, miközben olyan lendülettel forgatta a szemét és meregette a mögöttem állókra, hogy olyat az Ördögűzőben se nagyon lehetett látni.

A többség azonban teljesen pozitívan fogadta az elsőre kicsit szokatlan mutatványt. Az egyik boltban például annyira tetszett a pénztáros srácnak, mintha épp élete ajándékát kapta volna karácsonyra, éppen csak nem tapsikolt. A negyvenen felüli pénztáros generáció többsége pedig többnyire egy elismerő “Miket ki nem találnak már!” – félmondattal nyugtázta a tranzakciót, és ahogyan telt az idő, a legtöbben már nagyon meg sem lepődtek rajta.

Összességében a mobiltárca tényleg jó, meg az is, hogy már egyre kevesebb alkalommal néznek hülyének miatta. Nemcsak azért érdemes kiváltani, mert gyors és kényelmes, de azért is, mert folyamatosan bővül a szolgáltatások köre, és lassan de biztosan tényleg eljuthat addig, hogy az összes plasztikkártyáját kiválthatja majd a telefonjával.

Forrás: divany.hu

Sok tranzakció történik mobilról

Néhány mainstream médium Tanulmányaiban már a siker modelljeként emlegeti a Starbucks erőfeszítéseit, melyeket a kiskereskedői mobilvásárlások területén tett, de ezt az utat nem lesz olyan könnyű követni a versenytársaknak. A három évvel ezelőtt bevezetett Starbucks-mobil sikeréhez kapcsolódó adatok szerint ma már az összes tranzakció 21 százaléka mobilról történik, és 16 millió fogyasztó használja az alkalmazásukat. Természetesen a Starbucks továbbra is folytatja a fejlesztéseket, például a közelmúltban vezettek be egy új funkciót, az előre-rendelést.

De mitől olyan sikeres a Starbucks applikációja? A mobil diadalnak három fő oka van:

 • ez egy igen nagyszabású hűségprogram;
 • amely függőséget okozó terméket értékesít, mégpedig a koffeint;
 • és ugyanazok a vásárlók látogatják az üzleteiket szinte nap mint nap.

Mindezek közül a legfontosabb a hűség, amely számos formában jelenik meg az alkalmazásban.

A Starbucks mobil applikációja eredetileg csupán egy okos és egyszerű módja volt annak, hogy valaki nyomon követhesse a hűségéért járó jutalmat, és felhasználja az étel- és italkuponjait. Az alkalmazással mindössze annyi történt, hogy fizetési funkciót építettek bele. De vásárlóik annyira elkötelezettek, hogy már akkor is szívesen használták az applikációt, amikor még nem tudtak fizetni vele. Így a Starbucks haszonélvezője ügyfelei márkaaffinitásának, aminek elérésében más márkák egyelőre még csak reménykednek.

Ebben a tekintetben Walmart is egy jó folyamat kezdetén jár. Mintegy 22 millió fogyasztó használja az ő alkalmazásukat Android és iOS eszközökön. A Walmart már komoly múlttal rendelkezik ezekkel a fogyasztókkal kapcsolatban, és az applikációjuk felhasználóinak száma alapján egyedül ők értek el sikereket a Walmart Pay bevezetésével.

Nem fogják lemásolni a Starbucks mobil rendszerét azonnal, de amit a Walmart csinál, az már egy új tendencia kezdetét jelenti a piacon. Ha pedig a Walmart képes egy jól működő mobilpénztárca lehetőséget kínálni a fogyasztói számára, akkor a többi versenytárs, mint például a Target is, lépéskényszerbe kerül. Ha pedig ez a két óriáscég sikereket fog elérni ezen a téren, akkor mások is követni fogják őket. Ez a folyamat elkerülhetetlen.

A márkahűség kiemelkedően fontos szempont a kereskedők számára, de ennek a célnak az elérését a harmadik fél által kínált mobilpénztárca-megoldások nem segítik. Viszont a Walmartnak most már van egy megoldása erre a problémára a Walmart Pay rendszerrel. A Target pedig időközben áldását adta az Apple Pay-nek az in-app vásárlásokra.

2016.03.04.

Forrás: trademagazin.hu

A PayPal bevezette az NFC-t

Február 22-én, hétfőn a PayPal cég a spanyolországi Mobile World Congress-en új partnerszerződéseiről és termékfejlesztéseiről számolt be, mely fejlesztések a PayPal platform internetes, applikációs részlegét és vásárlásbeli funkcióit érintik.

A PayPal egyik legnagyobb újítása a cég Androidos alkalmazásának USA-beli és ausztráliai felhasználóit érinti. Az alkalmazás mostantól az ottani mobiltulajdonosok számára is lehetővé teszi az NFC-fizetést. A tranzakció egy olyan technológiára épül, amelyet a vállalat korábbi elnökének, David Marcusnak – aki most a Facebooknak dolgozik – az irányítása alatt elvetettek.

„Hatalmas lehetőség áll előttünk a kereskedelmi és a pénzügyi szolgáltatások átalakítására, a mobiltelefon pedig ennek a fejlődésnek a középpontjában áll” – mondta el Dan Schulman, a PayPal elnöke és ügyvezető igazgatója.

„Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy rugalmassá tegyük annak a módját, hogyan kezelik az emberek a pénzüket, hogy megadjuk számukra a választás lehetőségét. Kihasználva mobiltelefonos népszerűségünket és vezető szerepünket, platformsemleges hozzáállásunkat és partnerkapcsolatainkat, a PayPal különösen tettre kész az új javaslatok és ötletek megvalósításának irányában. Hiszünk abban, hogy a pénzügyi rendszernek akadályoktól mentesnek, biztonságosabbnak és megfizethetőbbnek kell lennie, hogy azoknak a reményeit és vágyait is támogassa, akik a hagyományos pénzügyi rendszeren kívül esnek.”

Egy friss sajtóközlemény szerint emellett a PayPal bejelentett egy új együttműködést Európa egyik legnagyobb mobilszolgáltatójával, a Vodafone-nal. A kollaboráció lehetővé teszi, hogy európai PayPal-felhasználók milliói finanszírozhassák kiadásaikat Androidos okostelefonokról érintés nélküli Visa termináloknál, a Vodafone Wallet nevű szoftver segítségével. A szolgáltatás Spanyolországban indul, és még az idei évben kiterjesztik más európai országokra is.

2016.02.23.

Forrás: mobilepaymentstoday.com

PayPal és Vodafone partnerség  az európai NFC-s fizetésben

A Vodafone Wallet felhasználói Európán belül, hamarosan PayPal-on keresztül is fizethetnek azokban az üzletekben, éttermekben és egyéb kiskereskedelmi helyeken, ahol lehetséges az NFC-s mobilfizetés. Az online fizetések szolgáltatója és a Vodafone között létrejött megállapodásnak köszönhetően, a PayPal felhasználók először használhatják ezt a fizetési módot az értékesítési pontokon és különböző szolgáltatások igénybevételekor.

A megállapodás több millió európai PayPal ügyfél számára teszi lehetővé, hogy Vodafone Wallet-jén keresztül fizethessen. A Vodafone NFC képes SIM kártyáját jelenleg több mint 70 féle Androidos okostelefon támogatja. 2016-ban a PayPal ügyfelek számos európai országban hozzáadhatják PayPal fiókjukat a Vodafone Wallet alkalmazásához.

Azok a Vodafone ügyfelek, akik nem rendelkeznek PayPal fiókkal, könnyen nyithatnak egyet a Vodafone Wallet alkalmazásában. A felhasználó könnyen és gyorsan fizethet azáltal, hogy telefonját hozzáérinti az értékesítés helyen lévő NFC-s terminálhoz. Világszerte elérhető lesz a szolgáltatás több millió kiskereskedelmi egységben, meglétét az érintésmentes fizetés szimbóluma jelzi.

“Az ügyfelek a tranzakcióik részletetit a Vodafone Wallet alkalmazásban, a PayPal mobil applikációjában és honlapon is nyomon követhetik,” tette hozzá a vállalat. A Vodafone Wallet felhasználók regisztrálhatnak és érintésmentesen fizethetnek a Visa és MasterCard bankkártyáikon keresztül vagy igénybe vehetnek egy előzőleg már feltöltött kártyát is. A PayPal és a Vodafone a Raphaels Bankkal és a technológiai szolgáltató, Carta Worldwide-al együttműködésben fejlesztette ki a ezt a Wallet-on belüli megoldást.

Ez egy átfogó megoldás.

“Örömünkre szolgál, hogy több millió PayPal ügyfél fizethet a fizikai értékesítési pontokon a Vodafone Wallet-on keresztül, amely egy rendkívül biztonságos mobilfizetési alkalmazás.” – mondta Stefano Parisse, a Vodafone fogyasztói szolgáltatások csoportjának igazgatója. A Vodafone ügyfelei a jövőben élvezhetik, hogy fizetéskor PayPal-t használhatnak Vodafone Wallet-jükön keresztül, így ez az iparág legátfogóbb megoldása az offline és online fizetések tekintetében.

“A pénz virtuális mozgásában az okostelefonok játszák a főszerepet” – tette hozzá Rupert Keeley a PayPal Europe vezérigazgatója. “Vodafone-al való együttműködésünk, több millió európai ügyfél számára teszi lehetővé, hogy először fizethessen érintés nélkül, a kedvenc főutcai üzletében mobiltelefonja segítségével.”

A Vodafone Wallet 2013 novemberében indult és jelenleg Németországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Hollandiában és Magyarországon is elérhető. 2015 márciusában bejelentették, hogy Németországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Hollandiában tokenizációt követően, használhatóak lesznek a Visa kártyák is, SIM alapú NFC-s mobilfizetésre. 2015 novemberétől a MasterCard kártyái is használhatóak.

2016.02.12.

Forrás: nfcworld.com

A londoni közösségi közlekedésben évente 300 millió alkalommal fizetnek egyetlen érintéssel

Úgy tűnik, mind a londoniak, mind pedig a turisták szeretik utazásaik költségét egyérintéses fizetéssel kiegyenlíteni, legalábbis a Transport of London által nyilvánosságra hozott adatok alapján. Ezekből kiderül, hogy tavaly a közlekedők több mint 300 millió alkalommal éltek az egyérintéses fizetés nyújtotta előnyökkel hitel- és bankkártyáik valamint okostelefonjaik használatával.

Az egyérintéses fizetés 2012 decemberében került bevezetésre a londoni buszokon, azóta már a metrón, a villamoson, a DLR-en, a London Overground-on és 2014 szeptembere óta a vasút túlnyomó részén is elérhetővé tették az utazóközönség számára.

2015 júliusa óta az ingázók 3.2 millió alkalommal használták mobiltelefonjaikat a fizetéshez.

“Elkötelezettek vagyunk abban, hogy mindenki számára megkönnyítsük a fizetést a közlekedés területén. Következő lépésként, az összes londoni reptéri útvonalra és az ingázó övezet legfontosabb csomópontjaira is kiterjesztjük ezeket a szolgáltatásokat “ – nyilatkozta Shashi Verma, a Transport of London felhasználói elégedettségért felelős igazgatója.

Az elkövetkező évben a Transport of London további fejlesztéseket hajt végre az Oyster és az egyérintéses fizetési rendszer kapcsán, hogy továbbra is a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsa ügyfelei számára és mindent megtesznek, hogy végleg megszüntethessék a papíralapú jegyek használatát a metróban.

2016.02.02.

Forrás: mobilepaymentstoday.com